مشکلات تحصیلی فرزند
-
دخترم اصلا درس خواندن را دوست ندارد
- پرسش:دخترم 15 سال دارد واصلا دوست ندارد درس بخواند وفقط عاشق تفریح وموبایل استدر صورتی که از بچگی راجب درس وتاثیرش تو ایندش صحبت کزدیم اصولا بی انگیزه وفراری نسبت به درس است مشکل دیگر علاقه زیاد به ارایش وبی خیالی زیادش در زمانهایی که میخواهیم یه جایی بریم یا مدرسه بره صدبار باید بگم زود باش از اابتدایی هم اینجوربود در صورتی من وپدرش فرهنگی هستیم ودایم باهاش صحبت می کنیم خلاصه غصه ما شدهپاسخ:در دوره نوجوانی توجه به خود بیشتر می شود، ارتباط با همسالان و خود را در آینه نگاه دیگری دیدن شدیدتر و این موضوع به خصوص در رابطه با جنس مخالف بیشتر است. در این دوره علاقه مند شدن یا حتی همانندسازی با هنرپیشه ها، قهرمانان ورزشی و توجه به مد روز بیشتر است و در موارد بیمارگونه خود را به شکل آنها درآوردن و حتی خالکوبی نام آنها بیشتر دیده می شود. نوجوان در این سن احساس استقلال دارد، تمایل به خودمختاری نشان می دهد و گاهی در برخی موارد از قوانین مدرسه و خانواده سرپیچی می کند و مبارزه منفی به صورت عدم تبعیت و درس نخواندن یا بیش از اندازه به بازی پرداختن در وی بیشتر و گاهی در موارد بیمارگونه قلدرمآب می شود. در مجموع در دوره نوجوانی مشغله های فکری در زمینه های مختلف چه عاطفی و چه هیجانی چه خیالبافی در مورد آینده بیشتر است که روی درس و مطالعه آنها اثر می گذارد… و اما توصیه هایی برای کمک به درس خواندن نوجوانان:
۱. پدرومادر بدانند که فرزند آنها دیگر کودک نیست که بتوانند با زور او را مجبور به درس خواندن کنند زیرا کودک چند سال پیش آنها به نوجوان تبدیل شده است.
۲. والدین از باید ونبایدها بپرهیزند بلکه سعی کنند در محیط دوستانه و مشارکت نوجوان در تصمیم گیری مدیریت درس خواندن را ایجاد کنند.
۳. سعی شود اتاق مطالعه نوجوان مستقل باشد و در مواردی که امکان اتاق مجزا فراهم نیست یک محدوده مشخصی را به عنوان حریم خصوصی وی در نظر گیرند (مانند کمد یا میزمطالعه)
۴. بیش از اندازه به وی سرکشی نکنند و از گفتن الفاظ تحقیر کننده مانند اینکه تو تنبل هستی یا با این طرز درس خواندن به هیچ کجا نخواهی رسید خودداری کنند.
۵. به وسایل یا محیط خصوصی وی کمتر دست زده شود ولی به صورت غیرمستقیم روی رفتار وی نظارت وجود داشته باشد.۶. در محیط دوستانه برای وی برنامه درسی و بازی و سایر تفریح های سالم آماده شود یعنی برنامه ریزی درسی و فوق برنامه برای وی با کمک والدین و مشاوران مدرسه صورت گیرد و والدین بر حسن اجرای این برنامه نظارت کنند.
۷. ارتباط والدین با اولیای مدرسه به خصوص مشاوران آموزشی و مشاور روان شناسی مدرسه بیشتر شود و در برخی موارد که حرف والدین روی نوجوان کمتر موثر است این ارتباط به صورت غیرمستقیم از طریق مشاوران ایجاد شود.۸. فعالیت های فوق برنامه و بازی چه بازی رایانه ای و چه بازی ها و ورزش های محیطی برای نوجوان ممنوع نشود بلکه با برنامه ریزی درست زمان درس و تفریح برای نوجوان تعریف شود. مسلما ورزش های گروهی در محیط های سالم برای وی مناسب تر است و برای بازی های رایانه ای هم درحد یک ساعت در روز می توان اغماض کرد.
۹ با عضوکردن نوجوان در کتابخانه های معتبر می توان میزان درس خواندن وی را مدیریت کرد.۱۰. تغذیه نوجوان به خصوص در ایام امتحان های مناسب و سالم باشد و از مصرف موادغذایی غیرمفید به خصوص مواد دارای ترکیب های نگهدارنده یا رنگدانه دار خودداری شود.
۱۱. میزان خواب نوجوان باید کافی باشد و سعی شود ریتم خواب و بیداری وی تنظیم شود. مسلما خواب شب و بیداری روز بهتر از شب زنده داری است. و کارایی مغز هم در این صورت بهتر است.۱۲. بهتر است اتاق مطالعه نوجوان نور کافی و غیرمستقیم داشته باشد تا باعث خستگی چشم نشود.
۱۳. نرمش و ورزش روزانه می تواند در مطالعه موثر باشد و محیط پرسر و صدا باعث حواس پرتی می شود.۱۴. مطالعه پشت سر هم به همان اندازه مطالعه کم می تواند مضر باشد. چون باعث خستگی فکری می شود پس از هر یک ساعت مطالعه اجازه ۱۰ دقیقه استراحت داده شود و به خصوص در امتحان ها.
۱۵. به نوجوان تاکید شود که برای یادگیری مطالب، آنها را تکرار و در یک دفتر یادداشت خلاصه نویسی کند.۱۶. با توجه به اینکه مشغله های فکری نوجوان باعث حواس پرتی وی می شود سعی شود به صورت دوستانه از طرف والدین یا مشاوران بیان و راهنمایی شوند.
۱۷. در صورتی که وقت نوجوان بیش از اندازه با بازی های رایانه ای تلف می شود می توان با مدیریت صحیح و در عین حال بدون حالت عصبانیت یا تحقیر مانع این کار شد.۱۸. در صورت گرایش نوجوان به خروج از منزل بدون برنامه ریزی و بدون کنترل یا مصرف سیگار و… نظارت جدی تر از طرف خانواده به عمل آید و قاطعانه برخورد شود ولی از روش های مچ گیرانه که به نام روش های پلیسی معروف است، خودداری شود.
۱۹. سعی شود نوجوان را در فعالیت های اجتماعی مدرسه مانند اردوها، مسابقه های گروهی، روزنامه دیواری، فعالیت های هنری و علمی بیشتر تشویق و ترغیب کرد تا مشارکت بیشتری داشته باشد.۲۰. دوستان و افراد مرتبط با فرزند نوجوان خود و خانواده های آنها را بهتر بشناسیم و در موارد نیاز از کمک آنها برای کمک به درس خواندن یا اصلاح رفتار نوجوان استفاده کنیم.
۲۱. با کمک مشاوران مدرسه از مزایا و خطرهای استفاده از دنیای مجازی با نوجوان صحبت شود. مسلما وی با این روش هم از مزایای دنیای مجازی استفاده خواهد کرد و هم از ناهنجاری ها و خطرهای استفاده نابجا از آنها آگاه خواهد شد ولی از روش های سختگیرانه باید خودداری شود چون باعث فعالیت های پنهانی خواهد شد. همواره سعی کنید قبل از اینکه پدرومادر یک نوجوان باشید با وی دوست باشید.
-
پسرم به سختی درس میخونه
پرسش:
پسر پانزده ساله ای دارم .از اول ابتدایی تا سوم راهنمایی به زحمت درس خوندوندم بهش.امسال اول دبیرستان رهاش کردم .هیچی نخونده. خسته شدم از دستش.فقط به فکر خوشگذرانی هستش.خیلی زندگیمو تلخ کرده.شبا از استرس کتابشو من میخونم….
پاسخ:
نگرانی شما کاملا قابل درک است مانند اغلب مادرها،ولی نگران بودن تنها کمکی نمیکند. به شیوه ارتباطی خود رجوع کنید وببینید آیا اورا توانسته اید به عنوان یک نوجوان بپذیرید یا همان نگاه والد-کودک دراین رابطه حضور دارد؟نوجوانان نیاز به پذیرفته شدن ومورد احترام قرار گرفتن دارند که متاسفانه دررابطه شما شاید خللی به آنها وارد شده است. میتوانید از کسانی که تاثیر مثبت ورابطه دوستانه تری با فرزندتان دارند به صورت غیر مستقیم کمک بگیرید وخودتان کمی ازاین مداخله مستقیم که باعث فاصله افتادن بینتان شده است دوری کنید . ازتکنیکهای تشویق غیرکالایی استفاده کنید. فرزند شما دریابد که ابتدا خودش برای شما ارزشمند است ودر مرحله بعدی تحصیلش .موفق باشید.
-
پسرم اصلا تمرکز ندارد
- پرسش:پسري دارم ٦ ساله كه ناشنوا ميباشد عمل جراحي انجام داده اما از شنيدارش خوب استفاده نمي كند مدرسه عادي مي رود اما خوب توجه نمي كند فوق العاده شيطون وتمركز پايين دارد و در يادگيري لغات اذيت مي كند كلا وقتي هر چيزي را بايد خيلي تكرار كنيم خيلي بي تفاوت است خواهر ش همه چيز را زياد مي گويد وخسته مي شود وعصباني ميشه همه از او خسته شديم كاري مي شود براي تمركز او كرد
-
آیا بیش فعالی فرزندم با دارو درمان میشه؟
- پرسش:پسر ٨ساله ام بر أساس تشخيص روانپزشك دچار بيش فعالي وعدم تمركز بوده وناچار به مصرف هالوپريدل ، اما همسرم با مصرف دارو مخالف است (اين تشخيص مربوط به دو سال پيش است) .ميخواستم بدانم عدم تمركز ايشان كه در درسهايش بسيار نمود پيدا كرده بدون دارو و إز راه روانكاوي قابل درمان است ؟پاسخ:
-
دخترم مسئولیت کار و درسشو به عهده نمیگیره
- پرسش:دختر 8 ساله ای دارم که هر کار رو به عهده ش می ذارم کاری میکنه که پشیمون شم.برای تکلیف مدرسه هم که دیگه هیچی …عاجزم کرده اگر بخواد اینقدر خوش خط مینویسه و زود یاد میگیره ولی معمولا نمیخواد .خیلی راه ها رو امتحان کردم نتیجه نگرفتم.بیشتر تمایل داره پای تلویزیون بنشیه و یا ولو شه یا بازی کنه تا درس بخونه.اگر کمکم کنید ممنون میشم.پاسخ:
-
درسشو بلده ولی سر کلاس جواب نمیده
پرسش:
با بچه كلاس اولى كه همه چيزو بلد است ولى جواب نميده در امتحان چه كار كنم؟
پاسخ:
ممکن است دچار اضطراب امتحان میشود،با معلم فرزندتان صحبت کنید و از رفتار و میزان مشارکت او در کلاس جویا شوید و ارتباطش با دوستانش در محیط مدرسه با دادن،ارامش ،حمایت و امنیت به فرزندتان با او گفتگو کنید و صحبتهایش را بشنوید.
"نصب و پشتیبانی : گروه تبلیغاتی مانو"