مشکلات تحصیلی فرزند

  • دخترم اصلا درس خواندن را دوست ندارد
    • پرسش:
      دخترم 15 سال دارد واصلا دوست ندارد درس بخواند وفقط عاشق تفریح وموبایل استدر صورتی که از بچگی راجب درس وتاثیرش تو ایندش صحبت کزدیم اصولا بی انگیزه وفراری نسبت به درس است مشکل دیگر علاقه زیاد به ارایش وبی خیالی زیادش در زمانهایی که میخواهیم یه جایی بریم یا مدرسه بره صدبار باید بگم زود باش از اابتدایی هم اینجوربود در صورتی من وپدرش فرهنگی هستیم ودایم باهاش صحبت می کنیم خلاصه غصه ما شده
       پاسخ:
      در دوره نوجوانی توجه به خود بیشتر می شود، ارتباط با همسالان و خود را در آینه نگاه دیگری دیدن شدیدتر و این موضوع به خصوص در رابطه با جنس مخالف بیشتر است. در این دوره علاقه مند شدن یا حتی همانندسازی با هنرپیشه ها، قهرمانان ورزشی و توجه به مد روز بیشتر است و در موارد بیمارگونه خود را به شکل آنها درآوردن و حتی خالکوبی نام آنها بیشتر دیده می شود. نوجوان در این سن احساس استقلال دارد، تمایل به خودمختاری نشان می دهد و گاهی در برخی موارد از قوانین مدرسه و خانواده سرپیچی می کند و مبارزه منفی به صورت عدم تبعیت و درس نخواندن یا بیش از اندازه به بازی پرداختن در وی بیشتر و گاهی در موارد بیمارگونه قلدرمآب می شود. در مجموع در دوره نوجوانی مشغله های فکری در زمینه های مختلف چه عاطفی و چه هیجانی چه خیالبافی در مورد آینده بیشتر است که روی درس و مطالعه آنها اثر می گذارد… و اما توصیه هایی برای کمک به درس خواندن نوجوانان:
      ۱. پدرومادر بدانند که فرزند آنها دیگر کودک نیست که بتوانند با زور او را مجبور به درس خواندن کنند زیرا کودک چند سال پیش آنها به نوجوان تبدیل شده است.
      ۲. والدین از باید ونبایدها بپرهیزند بلکه سعی کنند در محیط دوستانه و مشارکت نوجوان در تصمیم گیری مدیریت درس خواندن را ایجاد کنند.
      ۳. سعی شود اتاق مطالعه نوجوان مستقل باشد و در مواردی که امکان اتاق مجزا فراهم نیست یک محدوده مشخصی را به عنوان حریم خصوصی وی در نظر گیرند (مانند کمد یا میزمطالعه)
      ۴. بیش از اندازه به وی سرکشی نکنند و از گفتن الفاظ تحقیر کننده مانند اینکه تو تنبل هستی یا با این طرز درس خواندن به هیچ کجا نخواهی رسید خودداری کنند.
      ۵. به وسایل یا محیط خصوصی وی کمتر دست زده شود ولی به صورت غیرمستقیم روی رفتار وی نظارت وجود داشته باشد.

      ۶. در محیط دوستانه برای وی برنامه درسی و بازی و سایر تفریح های سالم آماده شود یعنی برنامه ریزی درسی و فوق برنامه برای وی با کمک والدین و مشاوران مدرسه صورت گیرد و والدین بر حسن اجرای این برنامه نظارت کنند.
      ۷. ارتباط والدین با اولیای مدرسه به خصوص مشاوران آموزشی و مشاور روان شناسی مدرسه بیشتر شود و در برخی موارد که حرف والدین روی نوجوان کمتر موثر است این ارتباط به صورت غیرمستقیم از طریق مشاوران ایجاد شود.

      ۸. فعالیت های فوق برنامه و بازی چه بازی رایانه ای و چه بازی ها و ورزش های محیطی برای نوجوان ممنوع نشود بلکه با برنامه ریزی درست زمان درس و تفریح برای نوجوان تعریف شود. مسلما ورزش های گروهی در محیط های سالم برای وی مناسب تر است و برای بازی های رایانه ای هم درحد یک ساعت در روز می توان اغماض کرد.
      ۹ با عضوکردن نوجوان در کتابخانه های معتبر می توان میزان درس خواندن وی را مدیریت کرد.

      ۱۰. تغذیه نوجوان به خصوص در ایام امتحان های مناسب و سالم باشد و از مصرف موادغذایی غیرمفید به خصوص مواد دارای ترکیب های نگهدارنده یا رنگدانه دار خودداری شود.
      ۱۱. میزان خواب نوجوان باید کافی باشد و سعی شود ریتم خواب و بیداری وی تنظیم شود. مسلما خواب شب و بیداری روز بهتر از شب زنده داری است. و کارایی مغز هم در این صورت بهتر است.

      ۱۲. بهتر است اتاق مطالعه نوجوان نور کافی و غیرمستقیم داشته باشد تا باعث خستگی چشم نشود.
      ۱۳. نرمش و ورزش روزانه می تواند در مطالعه موثر باشد و محیط پرسر و صدا باعث حواس پرتی می شود.

      ۱۴. مطالعه پشت سر هم به همان اندازه مطالعه کم می تواند مضر باشد. چون باعث خستگی فکری می شود پس از هر یک ساعت مطالعه اجازه ۱۰ دقیقه استراحت داده شود و به خصوص در امتحان ها.
      ۱۵. به نوجوان تاکید شود که برای یادگیری مطالب، آنها را تکرار و در یک دفتر یادداشت خلاصه نویسی کند.

      ۱۶. با توجه به اینکه مشغله های فکری نوجوان باعث حواس پرتی وی می شود سعی شود به صورت دوستانه از طرف والدین یا مشاوران بیان و راهنمایی شوند.
      ۱۷. در صورتی که وقت نوجوان بیش از اندازه با بازی های رایانه ای تلف می شود می توان با مدیریت صحیح و در عین حال بدون حالت عصبانیت یا تحقیر مانع این کار شد.

      ۱۸. در صورت گرایش نوجوان به خروج از منزل بدون برنامه ریزی و بدون کنترل یا مصرف سیگار و… نظارت جدی تر از طرف خانواده به عمل آید و قاطعانه برخورد شود ولی از روش های مچ گیرانه که به نام روش های پلیسی معروف است، خودداری شود.
      ۱۹. سعی شود نوجوان را در فعالیت های اجتماعی مدرسه مانند اردوها، مسابقه های گروهی، روزنامه دیواری، فعالیت های هنری و علمی بیشتر تشویق و ترغیب کرد تا مشارکت بیشتری داشته باشد.

      ۲۰. دوستان و افراد مرتبط با فرزند نوجوان خود و خانواده های آنها را بهتر بشناسیم و در موارد نیاز از کمک آنها برای کمک به درس خواندن یا اصلاح رفتار نوجوان استفاده کنیم.
      ۲۱. با کمک مشاوران مدرسه از مزایا و خطرهای استفاده از دنیای مجازی با نوجوان صحبت شود. مسلما وی با این روش هم از مزایای دنیای مجازی استفاده خواهد کرد و هم از ناهنجاری ها و خطرهای استفاده نابجا از آنها آگاه خواهد شد ولی از روش های سختگیرانه باید خودداری شود چون باعث فعالیت های پنهانی خواهد شد. همواره سعی کنید قبل از اینکه پدرومادر یک نوجوان باشید با وی دوست باشید.

      منبع
  • پسرم به سختی درس می‌خونه
    • پرسش:

      پسر پانزده ساله ای دارم .از اول ابتدایی تا سوم راهنمایی به زحمت درس خوندوندم بهش.امسال اول دبیرستان رهاش کردم .هیچی نخونده.  خسته شدم از دستش.فقط به فکر خوشگذرانی هستش.خیلی زندگیمو تلخ کرده.شبا از استرس کتابشو من میخونم….

      پاسخ:

      نگرانی شما کاملا قابل درک است مانند اغلب مادرها،ولی نگران بودن تنها کمکی نمیکند. به شیوه ارتباطی خود رجوع کنید وببینید آیا اورا توانسته اید به عنوان یک نوجوان بپذیرید یا همان نگاه والد-کودک دراین رابطه حضور دارد؟نوجوانان نیاز به پذیرفته شدن ومورد احترام قرار گرفتن دارند که متاسفانه دررابطه شما شاید خللی به آنها وارد شده است. میتوانید از کسانی که تاثیر مثبت ورابطه دوستانه تری با فرزندتان دارند به صورت غیر مستقیم کمک بگیرید وخودتان کمی ازاین مداخله مستقیم که باعث  فاصله افتادن بینتان شده است دوری کنید . ازتکنیکهای تشویق غیرکالایی استفاده کنید. فرزند شما دریابد که ابتدا خودش برای شما ارزشمند است ودر مرحله بعدی تحصیلش .موفق باشید.

      منبع

  • پسرم اصلا تمرکز ندارد
    • پرسش:پسري دارم ٦ ساله كه ناشنوا ميباشد عمل جراحي انجام داده اما از شنيدارش خوب استفاده نمي كند  مدرسه عادي مي رود اما خوب توجه نمي كند فوق العاده شيطون وتمركز پايين دارد و در يادگيري لغات اذيت مي كند كلا وقتي هر چيزي را بايد خيلي تكرار كنيم خيلي بي تفاوت است خواهر ش همه چيز را زياد مي گويد وخسته مي شود وعصباني ميشه همه از او خسته شديم كاري مي شود براي تمركز او كرد

      پاسخ:
      دوست عزیز،علایمی که شما میفرمایید(شیطنت کودک با تمرکز پایین  وضعف دریادگیری) میتواند مارابه سمت تشخیص اختلال نقص توجه _بیش فعالی سوق دهد پس برای جلوگیری از آسیب بیشتر وهمچنین جلوگیری از برچسب زده شدن به کودک حتما از یک روانشناس کودک کمک بگیرید
      منبع
  • آیا بیش فعالی فرزندم با دارو درمان میشه؟
    • پرسش:
      پسر ٨ساله ام بر أساس تشخيص روانپزشك دچار بيش فعالي وعدم تمركز بوده وناچار به مصرف هالوپريدل ، اما همسرم با مصرف دارو مخالف است (اين تشخيص مربوط به دو سال پيش است) .ميخواستم بدانم عدم تمركز ايشان كه در درسهايش بسيار نمود پيدا كرده بدون دارو و إز راه روانكاوي قابل درمان است ؟
       
      پاسخ:

      اگر تشخیص روانپزشک درست باشد(دقت کنیدکه ابتدا من تاکیدم را برتشخیص درست گذاشتم)بیش فعالی کشف جدیدی نیست والبته مساله بغرنجی نیست و دارودرمانی درکنار رفتاردرمانی(نه روانکاوی)وآموزش خانواده میتواند ازبوجودآمدن مشکلات بزرگسالی جلوگیری کند.نگرانی همسرشما متاسفانه موضوعی طبیعی وبازمتاسفانه ازعدم آگاهی افراد درباره داروهای روانشناختی نشات میگیرد.کمی مطالعه درباره این اختلال به شما می آموزد که دارو اعتیاد آورنیست وموثرترین راه درمان بی توجهی دراین کودکان مصرف دارو است.دارو،ناقل عصبی که دراین افرادبه میزان کم وجود دارد به حد مطلوب میرساند وبرای مدت زمان محدودی (حدود3تا4 ساعت تاثیر دارو)باتوجه به دوز دارو به این کودکان کمک میکند که تمرکز بیشتری برمسایل داشته باشند، چنانکه کودک درسهایش راراحتتر یادمیگیرد، ازناراحتی واضطراب وفشارهای روانی ناشی از مشکلات آموزشی دور بوده واز مورد تنفر بودن دیگر کودکان(بدلیل تکانشی عمل کردن در روابطشان وبهم زدن بازی همسالان ) و درگیری مداوم وسرزنش پدر ومادر در امان باشند.درمان درکودکی خطرات بعدی بزرگسالی که شاید تبدیل به وقایع ناخوشایندی برای زندگی خود فرد واطرافیانش میشود رانیز کنترل خواهد کرد.بنابراین دارو اولین رکن درمان این اختلال است.نگران نباشید وبا مطالعه کتابهای ساده دراین زمینه اطلاعات خود را گسترش دهید وبجای نگرانی وارد حیطه عمل شوید.
      منبع
  • دخترم مسئولیت کار و درسشو به عهده نمی‌گیره
    • پرسش:
      دختر 8 ساله ای دارم که هر کار رو به عهده ش می ذارم کاری میکنه که پشیمون شم.برای تکلیف مدرسه هم که دیگه هیچی …عاجزم کرده اگر بخواد اینقدر خوش خط مینویسه و زود یاد میگیره ولی معمولا نمیخواد .خیلی راه ها رو امتحان کردم نتیجه نگرفتم.بیشتر تمایل داره پای تلویزیون بنشیه و یا ولو شه یا بازی کنه تا درس بخونه.اگر کمکم کنید ممنون میشم.
       
      پاسخ:

      مادر گرانقدر راهکاری که پیشنهاد بنده است کلی است بدون در نظر گرفتن دیگر مسائلی که شاید وجود دارد و بدون دیدن فرزندتان میدهم:

      فعالیت‌های کلاسی
      قسمت بزرگی از ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان برعهده معلم است و از جمله کارهایی که معلم می‌تواند برای تشویق کودکان به درس‌خواندن انجام دهد، این است که کارهای کلاسی را طوری پیش ببرد که انجام آنها حالت خودپاداشی را در دانش‌آموزان به وجود بیاورد. مثلا کارهایی که دانش‌آموزان می‌توانند به‌خوبی از عهده آن برآیند. ایجاد فضای رقابتی در کلاس از جمله کارهای دیگری است که معلم می‌تواند برای تشویق دانش‌آموزان به درس خواندن انجام دهد البته این فضای رقابتی باید طوری باشد که در دانش‌آموزان ایجاد استرس و اضطراب نکند.

      برای فرزندتان خرده هدف ایجاد کنید
      والدین می‌توانند با انجام کارهایی به پیشرفت وضعیت درسی فرزندان‌شان کمک کنند. آنان باید انتظارات بالا ولی واقع‌بینانه از فرزندان‌شان داشته باشند و به آنها کمک کنند تا خرده هدف‌های قابل انجام برای خود به وجود بیاورند، در این مورد پدر و مادرها باید به فرزندان‌شان در رسیدن به این خرده هدف‌ها کمک کنند. سعی کنید تا حس انگیزه درونی را در فرزندتان قوی کنید به گونه‌ای که به خود اعتماد کند و خودش به تنهایی به دنبال راه‌حل مسایل بگردد. از جمله کارهایی که والدین و معلمان می‌توانند برای افزایش انگیزش درونی دانش‌آموزان انجام دهند کم رنگ کردن اهمیت نمره و پررنگ کردن اصل یادگیری است.

      وعده‌های کوتاه‌مدت
      به طور کلی برای ایجاد رفتارهای خاص باید این مساله را در نظر بگیریم که رفتارهای مطلوب را تشویق کنیم و رفتارهای نامطلوب را نادیده بگیریم. این‌گونه رفتارها برای کشیدن کودکان به سوی درس خواندن می‌تواند به این صورت باشد که هرگونه رفتاری که به درس خواندن کودکان کمک می‌کند تشویق شود و در جواب، رفتارهای مطلوب کودکان نیاز به پاسخ مثبت و فوری دارد. برای مثال اگر به فرزندتان بگویید: «اگر امسال شاگرد اول شوی آن چیزی که دوست‌داری را برایت می‌خرم» قولی طولانی مدت است و ایجاد انگیزه بالا نمی‌کند، بنابراین به خاطر داشته باشید که برای ایجاد انگیزه در کودکان ابتدا باید خرده هدف ایجاد کنید مثلا «اگر امروز درست را خوب بخوانی این کار را برایت انجام می‌دهم.» این روش تشویقی در کلاس‌های درس هم می‌تواند انجام شود از این رو والدین باید ارتباطی فعال با معلمان داشته باشند. یکی از نکات مهمی که والدین باید رعایت کنند این است که هیچ موقع از درس خواندن به عنوان وسیله‌ای برای تهدید استفاده نکنند چون این پیام را به دنبال دارد که درس خواندن ذاتا یک مساله منفی است و اگر کودک مرتب بخواهد درس خواندن را با کاری مثل کارتون تماشا کردن مقایسه کند درس خواندن به موضوعی بسیار انزجارآور تبدیل می‌شود. بدین‌ترتیب درس خواندن باید در بهترین شرایط انجام شود تا خود یادگیری درس باعث لذت بردن کودک شود و تنها به جهت رفع تکلیف انجام نشود.
      اهمیت زمان را به کودک‌تان بیاموزید
      سعی کنید تا به کودک‌تان مدیریت زمان را بیاموزید تا از طولانی شدن انجام تکالیف جلوگیری کند و زمان‌هایی را نیز در بین درس خواندن استراحت کند تا خسته نشود. والدین می‌توانند زمان‌هایی در بین درس خواندن کودک و موقع استراحت به او انرژی دهند، برای مثال ۱۰ دقیقه استراحت ما بین درس خواندن از ایجاد خستگی و انزجار کودک جلوگیری می‌کند.
      انگیزه درونی و بیرونی
      شما باید بسته به انگیزه درونی فرزندتان او را تشویق کنید، اگر کودکی به صورت خودکار و خودجوش علاقه وافری به درس خواندن دارد تشویق زیاد والدین انگیزه درونی فرزندشان را کم می‌کند و او را وابسته به چنین تشویق‌هایی می‌سازد ولی اگر کودک انگیزه درونی کمی دارد باید در او انگیزه بیرونی بیشتری ایجاد کنید که همان تشویق‌ها و پاداش‌ها هستند. زمانی که کودک در مسیر درست درس خواندن. قرار گرفت سعی کنید تا انگیزه درونی را افزایش دهید تا کودک خود از درس خواندن و یادگیری لذت ببرد بنابراین تشویق و پاداش برای همه کودکان به یک شکل و اندازه نیست.
      برای فرزندتان برنامه‌ریزی کنید
      درگیر بودن والدین در فرآیند آموزش کودکان مساله‌ای پیوسته است و باید همیشه برقرار باشد. با توجه به نیاز ذاتی کودکان به نظم، مساله درس خواندن نیز باید با برنامه خاصی انجام شود. محیط آرام و بدون سرو صدا اولین گام برای فراهم آوردن فضایی سالم برای درس خواندن فرزندان است که باید از هرگونه تنش و مسایل که تمرکز کودک را به هم می‌زند و حواسش را پرت می‌کند به دور باشد. دومین قدم ایجاد یک برنامه روزانه مطالعه و دیگر فعالیت‌هاست. درس خواندن، تماشای تلویزیون، ورزش کردن و دیگر فعالیت‌ها باید دارای نظم و روال خاص و البته ساعت مشخص باشند. به فرزندتان اجازه دهید تا در انتخاب خواندن درس‌ها کنترل داشته باشد و از او بخواهید تا به عنوان معلم درس را به شما آموزش دهد.
      راهکارهای وی‍ژه برای کودکان خاص
      اگر کودک‌تان با مشکل یادگیری روبه‌رو است از برخورد عاطفی و هیجانی پرهیز کنید و با متخصص و معلمش مشورت کنید. والدین کودکانی که دچار اختلال یادگیری یا پیش‌فعالی هستند باید با مراجعه به مراکز این مشکلات را رفع کنند. روان‌شناسان برای کودکان راهکار‌ها و اصلاحات رفتاری را آموزش می‌دهند تا این کودکان بتوانند در کنار دیگر دانش‌آموزان به تحصیل ادامه دهند. این راهکارها بعد از آموزش توسط والدین نیز قابل اجرا است. از جمله روش‌هایی که به کودکان پیش فعال آموزش داده می‌شود روش خودسخنوری است به این صورت که کودکان با صدای بلند همراه با متخصص نحوه انجام کارها را تمرین می‌کنند و بعد این راهکار را خودشان به تنهایی اجرا می‌کنند. روش خودسخنوری به صورت گام به گام انجام می‌شود و کودکان این راهکار را می‌آموزند.

      همه کودکان مثل هم نیستند
      مساله تنظیم فعالیت کودک از جمله مسایل مورد اهمیت دیگر است، تمام کودکان به یک زمان مشخص برای درس خواندن نیاز ندارند ولی همه کودکان به بازی، خواب، استراحت کافی و فعالیت‌های مفرح نیاز دارند. تعیین زمان کلیه فعالیت‌های کودکان موضوعی است که به دقت کافی نیاز دارد. کودکان در سنین مختلف به زمان خواب متفاوت احتیاج دارند ولی معمولا در یک محدوده سنی بعضی از کودکان به خواب بیشتر یا کمتر احتیاج دارند. علاوه بر نیاز خواب که در همه کودکان به یک اندازه نیست مدت زمان درس خواندن هم در همه کودکان یکسان نیست. هر کودکی با توجه به خلقیات، شخصیت، هوش و دیگر فاکتورها زمان خاصی برای درس خواندن لازم دارد که باید در نظر گرفته شود. اگر کودکی به اندازه خاص زمان درس خواندن دارای عملکرد خوبی است، این زمان نیاز به اصلاح ندارد ولی اگر عملکرد خوبی ندارد این زمان باید تغییر کند.

      فعالیت بدنی را فراموش نکنید
      والدین می‌توانند فعالیت‌های دیگر را بسته به علاقه کودک تنظیم کنند ولی باید به این نکته توجه کنند که زمان کافی از فعالیت‌های بدنی در برنامه کودک در نظر گرفته شود. تمامی وقت استراحت نباید به تماشای تلویزیون اختصاص داده شود چون کودکان فعالیت بدنی کافی نخواهند داشت بنابراین در رشد بدنی دچار مشکل خواهند شد.

      اصلاحات رفتاری
      از جمله اصلاحات رفتاری کودکان که توسط والدین قابل اجرا است اصلاح تغذیه کودک است. هرگونه اصلاح رفتاری از تشویق و پاداش مجزا نیست، در مورد تغذیه چون والدین آن را تهیه می‌کنند باید این مساله را در نظر بگیرند که کودکان از چیزهایی تغذیه می‌کنند که در دسترس‌شان وجود دارد به همین دلیل توصیه می‌کنیم تا از خرید خوراکی‌هایی که ارزش غذایی ندارند و باعث بروز چاقی در کودکان می‌شود جلوگیری کنند. نحوه تغذیه یک عادت است که از ابتدای تولد باید به آن توجه داشت، اگر کودکان را عادت دهید که تغذیه سالم و درست داشته باشند آنها این عادت را درونی می‌کنند و احتیاجی به اصلاح تغذیه و رژیم‌های غذایی پیدا نمی‌کنند. الگوبرداری کودکان از نحوه تغذیه والدین اهمیت بسیاری دارد. در مورد مضرات تنقلات غیرسالم با فرزندان‌تان صحبت کنید و عواقب تغذیه ناسالم را برایشان توضیح دهید.
      رفتارهای فرزندتان را که مورد نظر شما نیست نادیده بگیرید و در مواقعی که لازم است با محرومیت فرزندتان از انجام فعالیت مورد علاقه‌اش در مدت زمانی خاص او را تنبیه کنید.

      منبع
  • درسشو بلده ولی سر کلاس جواب نمی‌ده
    • پرسش:

      با بچه كلاس اولى كه همه چيزو بلد است ولى جواب نميده در امتحان چه كار كنم؟

      پاسخ:

      ممکن است دچار اضطراب امتحان میشود،با معلم فرزندتان صحبت کنید و از رفتار و میزان مشارکت او در کلاس جویا شوید و ارتباطش با دوستانش در محیط مدرسه با دادن،ارامش ،حمایت و امنیت به فرزندتان با او گفتگو کنید و صحبتهایش را بشنوید.

      منبع

InstagramTelegrammaghalat